VPN چیست و چگونه کار می کند؟ + کاربردهای شبکه خصوصی مجازی

VPN چیست و چگونه کار می کند؟ + کاربردهای شبکه خصوصی مجازی

VPN مخفف Virtual Private Network به معنای شبکه خصوصی مجازی است. VPN یک اتصال امن و رمزگذاری شده بین رایانه و اینترنت شما برقرار می کند و یک تونل خصوصی برای داده ها و ارتباطات شما در هنگام استفاده از شبکه های عمومی فراهم می نماید. شبکه های خصوصی مجازی اکنون سنگ بنای حفظ حریم خصوصی آنلاین هستند.

 اگر می خواهید در مورد وی پی ان بیشتر بدانید، با ما همراه باشید.

VPN چیست؟

VPN یا شبکه خصوصی مجازی یکی از بهترین ابزارها برای حفظ حریم خصوصی اینترنت شما است. وی پی ان اتصال شما را رمزگذاری می کند، آدرس IP شما را پنهان می سازد و هنگام وب گردی، خرید و بانکداری آنلاین شما را مخفی نگه می دارد.

در حالی که شبکه های خصوصی مجازی زمانی یک راه حل جدید در حوزه فناوری بودند، اکنون یکی از ابزارهای ضروری هستند. اگر مفهوم وی پی ان برای شما کمی مبهم است، در ادامه این مفهوم را با یک مثال توضیح می دهیم.

تصور کنید که اینترنت یک بزرگراه واقعی است و ما با موتور سیکلت در حال حرکت هستیم. در طول مسیر از مکان های مورد علاقه خود ( وب سایت ها ) بازدید می کنیم، از مغازه ها خرید می کنیم، اخبار را می خوانیم، بازی می کنیم و موارد دیگر. با نشستن روی موتور سیکلت و حرکت در بزرگراه، فعالیت های آنلاین شما کاملاً قابل مشاهده و ردیابی هستند. حال فرض کنید می توانید از یک تونل خصوصی استفاده نمایید. وی پی ان به عنوان تونل شخصی شما عمل می کند و موجب می گردد که شما ناشناس باقی بمانید.

VPN چگونه کار می کند؟

VPN

استفاده از وی پی ان به ویژه هنگام استفاده از وای فای عمومی بسیار مهم است. هکرها و سایر مجرمان سایبری اغلب وای فای عمومی را هدف قرار می دهند تا اطلاعات شخصی را که هنگام استفاده از آن نوع شبکه ها ارسال و دریافت می کنید، به سرقت ببرند. اما VPN چگونه کار می کند و خرید وی پی ان چه مزیت هایی دارد؟

شبکه خصوصی مجازی اولین بار توسط مایکروسافت در سال 1996 به عنوان راهی برای دسترسی ایمن کارکنان راه دور به شبکه داخلی شرکت توسعه یافت. از آنجایی که استفاده از وی پی ان بهره وری شرکت را دو برابر کرد، شرکت های دیگر نیز از این روش استفاده کردند.

 VPN های شرکتی اکنون توسط کسب و کارهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین توسعه‌دهندگان متوجه شدند که این ” تونل” می‌تواند توسط افرادی که می‌خواهند به‌ صورت ایمن به شبکه جهانی اینترنت متصل شوند، استفاده شود.

شما می توانید با استفاده از وی پی ان به صورت رمزگذاری شده به اینترنت متصل شوید. رمزگذاری موجب افزایش امنیت و حفظ حریم خصوصی می گردد. رمزگذاری Encryption ) روشی برای تبدیل متن عادی به مجموعه ای از کدهای غیرقابل خواندن است. یک کلید یا رمزگشا decryptor )، کدها را به اطلاعات قابل خواندن برمی گرداند. وقتی از وی پی ان استفاده می کنید، فقط دستگاه شما و ارائه دهنده VPN حاوی کلید رمزگشایی هستند و اگر شخص دیگری بخواهد از شما جاسوسی کند، فقط یک سری کاراکترها را می بیند.

سه نوع اصلی رمزگذاری وجود دارد: هش، رمزنگاری متقارن و رمزنگاری نامتقارن. هر نوع نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد و ارائه دهندگان مختلف شبکه خصوصی مجازی درجات مختلفی از رمزگذاری را ارائه می دهند.

شبکه خصوصی مجازی به جای آنکه ترافیک اینترنتی شما ( به عنوان مثال جستجوهای آنلاین، آپلودها و دانلودها ) را به طور مستقیم به ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP) ارسال نماید، ابتدا ترافیک شما را از طریق یک سرور VPN هدایت می کند. به این ترتیب، هنگامی که داده های شما در نهایت به اینترنت منتقل می شوند، به نظر می رسد که از سرور وی پی ان می آید، نه دستگاه شخصی شما. بدون شبکه خصوصی مجازی، آدرس IP شما در وب قابل مشاهده است. شبکه خصوصی مجازی به عنوان یک واسطه، آدرس IP شما را از طریق تغییر مسیر ترافیک پنهان می کند.

وی پی ان به شما امکان می دهد با ایجاد یک تونل رمزگذاری شده از وای فای عمومی غیرخصوصی استفاده کنید تا از این طریق داده های شما به یک سرور راه دور که توسط ارائه دهنده خدمات وی پی ان اداره می شود، ارسال گردد. سپس سرور VPN داده ها را به صورت رمزگذاری شده و ایمن به سایت مورد نظر ارسال می نماید. رمزگذاری داده ها و اتصال ایمن به اینترنت یکی از مهم ترین مزیت های خرید وی پی ان است.

VPN

اگر سرورهای VPN از نظر جغرافیایی دور باشند، گاهی اوقات موجب کندی در عملکرد رایانه شما گردد. برای بهترین عملکرد، یک وی پی ان با سرورهای واقع در سراسر جهان را انتخاب نمایید. به این ترتیب، داده های شما می توانند از طریق مکان نزدیک تری هدایت شوند.

برخی از سرویس های وی پی ان محدودیت هایی را اعمال می کنند. به عنوان مثال، ممکن است مقدار داده ای را که می توانید در یک اتصال ارسال کنید، در یک دوره زمانی محدود نماید، یا سرعت ارسال داده را محدود کند؛ این محدودیت ها به خصوص در سرویس های VPN رایگان رایج است. بنابراین در هنگام خرید وی پی ان میبایست این موارد را در نظر بگیریم.

انواع پروتکل های امنیتی VPN

پروتکل های VPN

شبکه های خصوصی مجازی از انواع پروتکل های مختلف استفاده می کنند. در پروتکل های قدیمی تر، مانند PPP و PPTP، امنیت کمتری در نظر گرفته می شوند. در اینجا برخی از انواع پروتکل های امنیتی آورده شده است.

1– پروتکل IP Security (IP Sec): این پروتکل محبوب از داده ها در حالت انتقال transport mode ) یا حالت تونل tunnel mode ) محافظت می کند و برای ایمن سازی ترافیک ورودی و خروجی مفید است. اما از آنجایی که به قدرت پردازش زیادی نیاز دارد، می تواند بر عملکرد دستگاه تأثیر بگذارد. همچنین برخی از الگوریتم های امنیتی مورد استفاده در IPSec در گذشته توسط مجرمان سایبری هک شده است. نسخه های جدیدتر IPSec از الگوریتم های قوی تر و پیچیده تر استفاده می کنند.

2– پروتکل تونل زنی لایه 2 (IPSec)/(L2TP): یک پروتکل وی پی ان است که به خودی خود داده ها را رمزگذاری نمی کند، به همین دلیل با رمزگذاری IPSec ترکیب می شود. یکی از مزیت های اصلی این پروتکل، موجود بودن آن در اکثر دستگاه ها و سیستم عامل ها و فراهم آوردن سطح بالایی از امنیت است. این پروتکل می تواند منجر به اتصالات کندتر شود و به همین دلیل از فرآیند کپسوله سازی دوگانه استفاده می کند.

3– پروتکل های SSL و TLS: پروتکل SSL( Secure Sockets Layer )  پروتکل رمزگذاری شبکه های خصوصی مجازی بود که عموماً قبل از سال 2015 مورد استفاده قرار می گرفت. این پروتکل برای رمزگذاری داده هایی که به یک سرور SSL VPN منتقل می شوند به ( Transport Layer Security ) TLS تبدیل شده است. یکی از دلایلی که SSL تا حد زیادی در VPN ها جایگزین شده است، به دلیل تعداد زیاد آسیب پذیری های کشف شده در این پروتکل است.

4– پروتکل ( Point-to-Point Tunneling Protocol ) PPTP: اولین پروتکل امنیتی بود و اولین بار در ویندوز 95 منتشر شد. این پروتکل سریع است، اما سطح پایینی از رمزگذاری را ارائه می دهد.

5– پروتکل SSH( Secure Shell )پروتکل SSH  چندان کاربر پسند نیست و به طور خودکار همه داده های شما را رمزگذاری نمی کند. پیکربندی این پروتکل برای کاربران دشوارتر است و به دلیل آنکه انتخاب های شما را محدود می کند، ارائه دهندگان کمتری از این پروتکل استفاده می کنند.

6– پروتکل SSTP( Secure Socket Tunneling Protocol ): این پروتکل توسط مایکروسافت توسعه یافته و بسیار امن است. استفاده از این پروتکل آسان می باشد، اما در پلتفرم‌هایی غیر از ویندوز به خوبی کار نمی‌کند.

7- پروتکل( Internet Key Exchange, Version 2 )  IKEv2این پروتکل مبتنی بر IPSec است وکاملا امن و سریع می باشد. نقطه ضعف این پروتکل آن است که می توان آن را با فایروال ها مسدود کرد.

Open VPN -8: یکی از محبوب ترین پروتکل های VPN است و ترکیبی از امنیت و سرعت بالا می باشد. از آنجایی که این پروتکل منبع باز است، بسیاری از اشخاص ثالث فناوری را حفظ و به روز می کنند.

کاربردهای VPN

vpn

در ادامه برخی از مهم ترین کاربردهای VPN را بیان می کنیم:

  • رمزگذاری داده ها، اتصال ایمن به اینترنت و حفظ حریم شخصی آنلاین
  • برقراری ارتباط سریع و ایمن میان شعب مختلف شرکت ها
  • محافظت از داده های ارسالی و دریافتی در هنگام استفاده از وای فای عمومی
  • عدم شناسایی موقعیت مکانی
  • دسترسی به سایت ها و اپلیکیشن های مسدود شده مانند وب سایت گوگل آنالیتیکس

سوالات متداول

آیا VPN ها از شما در برابر کوکی های موجود در وب سایت هایی که بازدید می کنید، محافظت می کنند؟

خیر، وی پی ان کوکی ها را مسدود نمی کند. برخی از کوکی ها برای کارکرد صحیح سایت ها ضروری هستند. اما نوع بد کوکی ها که کوکی های ردیابی هستند، همچنان می توانند در مرورگر شما ذخیره شوند و هویت شما را شناسایی کنند. خوشبختانه شما می توانید کوکی های ردیابی را حذف نمایید.

آیا استفاده از وی پی ان سرعت شما را پایین می آورد؟

بله از آنجایی که ترافیک وب شما هنگام اتصال از طریق شبکه خصوصی مجازی مراحل بیشتری را نسبت به حالت عادی طی می کند، بنابراین ممکن است سرعت کاهش یابد.

 

هزینه خرید وی پی ان چه قدر است؟

شبکه های خصوصی مجازی انواع مختلفی دارند، برخی رایگان و بعضی دارای هزینه ماهانه هستند.

در این مقاله در مورد شبکه خصوصی مجازی، نحوه عملکرد آن، پروتکل های VPN و کاربردهای آن توضیحات کاملی بیان گردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *